Het assortiment constructie multiplex bestaat uit:

  • Arauco PEFC gecertificeerd constructiemultiplex. Arauco PEFC is beschikbaar in de afmeting 2440 x 1220 mm.
  • Spano V313
  • SpanO-SB7®

Meer informatie over SpanO-SB7®

SpanO-SB7®  is een uiterst stijve, multifunctionele bouwspaanplaat met grotere spanen voor dragend gebruik van zware lasten in vochtige omgeving. Het is een alternatief voor OSB/3.

Beschrijving van SpanO-SB7®

Hoge densiteitsspaanplaat met grote spanen, een geschuurde oppervlakte en een sterk schroefbare kern die verlijmd is met hoogwaardige MUF-lijm. Bezit uitzonderlijk hoge stijfheid en buigsterkte. De plaat is goed zaagbaar en heeft een lage formaldehyde-emissie (E1-klasse).

Voor diktes >13  bezit SpanO-SB7® de P7 CE goedkeuring. Door de specifieke samenstelling van grotere spanen en de bijzondere MUF-verlijming beschikt de SpanO-SB7® over een aantal extra troeven ten opzichte van andere platen zoals OSB/3:

  • De plaat ondergaat een minimale uitzetting en zwelling o.i.v. hoge luchtvochtigheid. Het zwellingspercentage van de SpanO-SB7® ligt na 24 uur wateronderdompeling aanzienlijk lager in vergelijking met OSB/3. De SpanO-SB7® kan daarom, in afwachting van de verdere afwerking, zonder problemen een aantal weken onafgewerkt in diverse weersomstandigheden blijven staan.
  • Superieure buigsterkte in beide richtingen door het gecombineerd gebruik van een laag grootvlakkige spanen en een hoogwaardige UMF-lijm receptuur.
  • Het oppervlak van de plaat wordt na productie geschuurd en is hierdoor heel gelijkmatig, wat een hoogwaardige afwerking toelaat.

Gebruik van constructie multiplex SpanO-SB7®

De plaat kan in serviceklasse 2 toegepast worden (beperkingen in temperatuur en omringende luchtvochtigheid) en kan enkel gebruikt worden in de biologische risicoklasses 1 en 2 van EN 335-3. De platen moeten tijdens en zeker na de installatie zo goed mogelijk beschermd worden tegen elk direct contact met water. Stapeling moet vlak gebeuren, op een palet of met een voldoende aantal dwarsbalken. Platen worden niet rechtop gestockeerd, tenzij grondcontact kan vermeden worden. Onder invloed van veranderende vochtomstandigheden zal de plaat, zij het in mindere mate dan de Standard E1, uitzetten of krimpen. Bijgevolg moet er steeds uitzettingsruimte voorzien worden. Gebruik geschikte werktuigen om te zagen, frezen en boren.

De SpanO-SB7® is uitermate geschikt voor toepassingen in de bouw -en houtskeletbouwsector maar kan ook toegepast worden zowel op dakelementen, scheidingswanden en verpakkingen als bij standenbouw en renovatie. De SpanO-SB7® kan eveneens gebruikt worden voor structurele vloeren (zie SpanO-SB7® Floor), wanden en daken.

In serviceklasse 2 moet een corrosiebestendig beslag zoals gegalvaniseerd staal gebruikt worden. Nagels of schroeven moeten minimum 8 mm van de zijkant van de plaat verwijderd blijven.

Afmetingen en stockgamma van SpanO-SB7®

Dikte: 9 tot 25 mm. Breedte en lengte: 2030 – 2100 tot 6120 lengte en 2440 – 2620 tot 6350 lengte, waarbij een gratis middensnit kan voorzien worden. Spano heeft verder hoge capaciteitszagen waardoor alle zaagafmetingen mogelijk zijn. In principe zijn alle diktes en lengtes/breedtes binnen de persmogelijkheden beschikbaar.

De plaat voldoet aan specificaties van EN 312, P7, optie 1, cyclische test, waarbij de plaat wordt ondergedompeld in water, bevroren wordt en tenslotte gedroogd wordt. Deze cyclus wordt 3 maal herhaald, waarna de teststukken getest worden op zwelling en dwarse treksterkte. SpanO-SB7® wordt CE gemerkt en ondergaat dagelijkse controle in het eigen labo.

Uitgelichte projecten

Notebomer’s Houtkonstructie: Kantoortrap

Heijmans: Hoofdkantoor Politie Assen