Lafarge gipskarton platen

Gipskartonplaten zijn in wezen industrieel gefabriceerde bouwplaten uit gips. De oppervlakken en langskanten van de platen zijn omhuld met een goed hechtende en op de toepassing afgestemde speciale soort karton. Om specifieke eigenschappen te realiseren kunnen aan de gipskern stoffen worden toegevoegd die bijv. de brandwerendheid of sterkte verhogen. De plaateigenschappen worden in hoge mate bepaald door de hechting tussen de gipskern en de karton-omhulling. Het karton fungeert als wapening om trekbelastingen op te vangen. De combinatie met de gipskern geeft de benodigde sterkte en buigstijfheid.
N.B. De gipskartonplaten van Lafarge voldoen aan de NEN-EN 520.

Aanduiding op Lafarge producten

Lafarge gipskartonplaten zijn aan de achterzijde met productie-aanwijzingen en informatie over het typeplaten als volgt gemarkeerd:

 • Achterkant:
  • Logo, DIN-norm, KOMO, Plaattype (bijv. ‘standaard
  • AK 12,5-1200’), Datum, Tijd
 • Zijkant:
  • Plaattype (bijv. ‘standaard AK 12,5-1200’)
 • Kleurgebruik:
  • STANDAARD te herkennen aan een blauwe stempel
  • NOVLAMte herkennen aan een rode stempel
  • HYDRO te herkennen aan een blauwe stempel en groen karton

Soorten Lafarge gipskarton

Standaard Lafarge gipskarton Lafarge gipskartonplaten worden gebruikt voor standaardtoepassingen. De oppervlakken en langszijden zijn omhuld met goed hechtend speciaal karton.
Novlam Lafarge gipskarton Lafarge gipskartonplaten met vezelversterkte gipskern worden gebruikt voor brandwerende constructies, wand- en plafondafwerkingen.
Hydroflam Lafarge gipskartonplaten met geïmpregneerde en vezelversterkte gipskern voor brandwerende constructies in vochtige ruimtes, voor wand- en plafondafwerkingen.
La Dura 
Lafarge harde brandwerende platen, houtvezelversterkt en met geïmpregneerde kern voor stootvaste wand- en vloeroppervlakken met extra brandwerendheid, ook in vochtige ruimtes.
Hydro Lafarge gipskartonplaten, met geïmpregneerde kern, voor binnenafwerking in vochtige ruimtes.

Meer informatie over bovenstaande producten kunt u vinden op www.lafargegips.nl

Fermacell gipsvezelplaat

Productie van Fermacell gipsvezelplaten

FERMACELL is samengesteld uit gips en papiervezels, die door recycling uit papier worden gewonnen. Deze twee natuurlijke grondstoffen worden vermengd en na toevoeging van water – zonder verdere bindmiddelen – onder hoge druk tot stabiele platen geperst, dan gedroogd, met een waterafstotend middel geïmpregneerd en op de benodigde formaten gesneden

De hoge stabiliteit en brandveiligheid van FERMACELL ontstaan doordat binnen het productieproces het water met het gips reageert, waarbij het de vezels doordringt en omhult. Door de materiaalsamenstelling is FERMACELL tegelijkertijd een bouwplaat, een brandwerende plaat en een plaat voor vochtige ruimtes.

In FERMACELL gipsvezelplaten zijn geen stoffen aanwezig, die gevaarlijk voor de gezondheid zijn. Omdat er geen lijmen in verwerkt zijn, kan er ten eerste geen overlast door geuren ontstaan en ten tweede wordt hierdoor de luchtdoorlatendheid van de homogene platenstructuur verhoogd

Fermacell: Gezondheid en Ecologie

FERMACELL bereikt zijn beproefde kwaliteit door een overtuigend totaal concept, dat bij de productie begint. FERMACELL gipsvezelplaten zijn samengesteld uit gips en papiervezels, die door recycling uit papier worden gewonnen. In computergestuurde productielijnen wordt een homogeen mengsel van deze twee natuurlijke grondstoffen na toevoeging van water – zonder verdere bindmiddelen – onder hoge druk tot stabiele platen geperst, die vervolgens worden gedroogd en in verschillende afmetingen gezaagd gesneden. Kortom: een innovatief en ecologisch verantwoord productieproces met strikte kwaliteitscontroles.

Fermacell voldoet aan kwaliteitseisen en is bouwbiologisch verantwoord

FERMACELL afbouwplaten voldoen niet alleen aan hoge kwaliteitseisen, maar zijn ook bouwbiologisch verantwoord. Het ‘Oostenrijkse Instituut voor Bouwbiologie’ onderzocht de gebruikte stoffen, het productieproces en het eindproduct. Het onderzoeksrapport van dit gerenommeerde instituut bevestigt dat FERMACELL gipsvezelplaten bouwbiologisch verantwoord zijn. Zij zijn uitermate geschikt voor de bouw en dragen in belangrijke mate bij aan een goed leefklimaat.

Het Nederlandse Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie (NIBE) constateerde dat het gebruik van FERMACELL afbouwplaten vanuit bouwbiologisch en ecologisch oogpunt als een bij voorkeur toe te passen product (klasse 1b) aan te merken valt. Bouwbiologie Rosenheim GmbH heeft op grond van uitstekende testresultaten het product FERMACELL een keurzegel toegekend.

Producten van Fermacell

 • Fermacell gipsvezelplaat
 • Fermacell gipsvezelplaat met afgeschuinde kant (AK)
 • Fermacell vloerelementen
 • Fermacell powerpanel H20
 • Fermacell HD plaat
 • Fermacell Maxifloor
 • Fermacell voorzetwanden

Meer informatie over bovenstaande producten kunt u vinden op www.xella.nl

100% Onbrandbare Constructies

Sinds oktober 2006, is het mogelijk om onbrandbare constructies te construeren. Deze constructies zijn onbrandbaar door het gebruik van de Pregyfeu-A1. Dit is de eerste en enige gipsplaat van Lafarge Gips BV die voldoet aan de Europese brandklasse A1.

Alle constructies die wij adviseren en uitleggen zijn getest in diverse instituten en voldoen allemaal aan de huidige Europesenormen. Voor het bekleden van staalconstructies beschikt Lafarge zelfs over een KOMO-attest.

Hieronder kunt u een groot aantal verschillende constructie mogelijkheden vinden. Al deze mogelijkheden zijn ook vastgelegd in een opvallend gele documentatie map: “Pregyfeu-A1 100% onbrandbare gipsplaat”.

 • Brandwerende scheidingswanden van 60 t/m 180 minuten.
 • Brandwerende plafonds van hout (60 minuten) en staal (60 t/m 120 minuten).
 • Brandwerende schachtwanden voor leiding-schachtwand (30 t/m 60 minuten) en installatie-schachtwand (30 t/m 90 minuten).
 • Brandwerende kabelgoten van 30 t/m 90 minuten.
 • Brandwerende luchtkanalen voor ventilatie (60 t/m 120 minuten) en luchtafvoer (van 60 t/m 120 minuten)
 • En daarnaaast zijn er nog: Brandwerende bekleding staalconstructie, Brandschermen

Uitgelichte projecten

Heijmans: Woningen te Heerenveen

Notebomer’s Houtkonstructie: Kantoortrap