Het assortiment glaslatten bestaat uit:

  • Glaslatten A-serie
  • Glaslatten B-serie
  • Glaslatten C-serie
  • Glaslatten D-serie
  • Glaslatten E-serie

Glaslatten voor binnen en buiten toepassingen

Voor binnen- en buiten- toepassingen biedt het Elephant programma een breed assortiment standaard glaslatten in verscheidene houtsoorten.

Elephant glaslatten worden toegepast om ruiten glaspanelen) en overige panelen (triplex,sandwich, volkern) op de juiste plaats te houden in het glas(paneel)vak van het kozijn, raam of de deur. Ze worden vervaardigd in diverse houtsoorten en zijn geschikt voor binnen- en buitentoepassingen.

A-serie glaslatten

Glaslatten uit de A-serie (afwaterend) worden specifiek toegepast bij kozijnen, ramen en deuren voorzien van buitensponningen. Deze glaslatten worden gemonteerd in de bovendorpels en stijlen.

B-serie glaslatten

Glaslatten uit de B-serie (recht met ronde kant) worden vooral toegepast bij kozijnen, ramen en deuren voorzien van binnensponningen. Deze glaslatten worden gemonteerd in de dorpels en stijlen.

C-serie glaslatten

Glaslatten uit de C-serie (opdek)worden toegepast op 38 – 40 mm dikke ramen en deuren, die voorzien worden van isolatieglas.
Deze glaslatten worden op de buitenzijde (bij renovatie) of binnenzijde (bij nieuwbouw) van raam of deur gemonteerd.

D-serie glaslatten

Glaslatten uit de D-serie (neuslatten) worden toegepast in kozijnen voorzien van buitensponningen. Deze glaslatten worden gemonteerd op de onderdorpel en/of (mits op de juiste wijze gemonteerd) ventileren het houtwerk. Het grote voordeel van dit type glaslat is zijn volledige afscherming van de onderliggende buitenzijde van de dorpel. Dit type glaslat verdient de voorkeur voor onderdorpels en tussendorpels bij machinaal timmerwerk onder K.V.T en/of S.G.T. garantie, met name bij gebruik van naaldhout.

E-serie glaslatten

Glaslatten uit de E-serie (ventilerend) worden gemonteerd op de onderdorpels en op de tussendorpels. Deze glaslatten hebben een speciaal profiel en uitsparingen aan de onderzijde, zodat het onderliggende houtwerk goed kan ventileren.

Afwerking van glaslatten

Alle glaslatten zijn onbehandeld, transparant gelakt of wit gegrond (30-50-80 mu rondom) leverbaar. Op aanvraag kunnen glaslatten afwijkende kleuren gelakt of gegrond worden.

Scheurvorming bij glaslatten voorkomen

Het verdient aanbeveling om de glaslatten, bij het bevestigen met schroeven, voor te boren om scheurvorming in de latten te voorkomen. De geventileerde glaslatten mogen niet in een aan de onderzijde voorkomende uitsparing afgekort worden, maar dienen bij montage volledig steun te vinden op de dorpel in de nabijheid van de stijlen.

Uitgelichte projecten

Kengo Kuma: Bibliotheek in Sydney

Bibliotheek_Sydney_Houthandel_Koningsblaauw